Vitamin D3 Nano Essentials. Najbolji D vitamin na trzistu. 99.9% apsorpcija.

Vitamin D3 Nano Essentials. Najbolji D vitamin na trzistu. 99.9% apsorpcija.
Proizvođač: Natural-E &N Nano Essentials
Model: D3 Vitamin
Nagradni bodovi: 30
Dostupnost: Dostupno
Cijena:
(Poštarina nije u cijeni) $26,00
Cijena u nagradnim bodovima: 400
Količina:     - ILI -   Dodaj u listu želja
Usporedi

Zasto je nas Essential-D vitamin superiorniji u odnosu na ostale vitamine D na trzistu?

Vitamin D se moze naci u dvije forme. Jedna forma se zove cholecalciferol - D3, a druga ergocalciferol - D2.

Vitam D2 se dobija ekstrakcijom iz nekih biljki ili jedne vrste gljivica. Vitamin D3 se formira u nasem organizmu i to u kozi pod uticajem suncevih zraka.  Ovaj vitamin se jos moze naci u namirnicama zivotinjskog porijekla.

VAZNO:

ZA VITAMIN D3, MOLIMO VAS DA IZABERETE OPCIJU A ili B ZA POSTARINU POSTO NASI SARADNICI U EVROPI NEMAJU OVAJ PROIZVOD ZA PRODAJU. VITAMIN D3 NANOESSENTIALS SE SALJE NA VASU ADRESU DIREKTNO IZ KANADE TE POSTARINA NIJE BESPLATNA KAO ZA OSTALE PROIZVODE. CIJENA POSTARINE AVIONSKOM POSTOM IZ KANADE ZA SLANJE U BILO KOJU EVROPSKU DRZAVU JE $12. 

Neophodno je da znate koju formu vitamina D uzimate i preporucuje se nadzor  ljekara koji poznaje materiju.

Koristenje pogresne forme vitamina D moze biti vrlo stetno.

Ako na pakovanju  pise samo "VITAMIN D" skoro je sigurno da se radi o D2 formi.

Posto je podvrgnut metabolizmu, vitamin D2 se razgradjuje u razlicite supstance od kojih su neke vrlo stetne za organizam.  Uzimanje vitamina D2 bez nadzora moze biti stetno.

Vitamin D3 u organizmu se razbija i stvara se supstanca zvana Calcitrol, koja ima  jaka antikancerogena svojstva i sprecava i usporava rast tumora.

Ne postoji dokumentovan slucaj predoziranja vitaminom D3 i mozete ga uzimati u mnogo vecim kolicinama. Zbog istorije tumora, ja licno uzimam od 20000 do 25000IU dnevno. Mojoj djeci dajem 4000 do 8000IU dnevno, zavisno koliko puta u toku dana ih uhvatim :) . Kolicine koje ja uzimam i dajem svojoj djeci su abnormalno visoke u poredjenju sa preporucenim dozama koje su po mom misljenju preniske i nametnute od farmaceutske industrije, kojoj nije u interesu da vas vidi zdravim. Kolicina koja je dnevno potrebna organizmu zavisi od podneblja u kom zivite, to jest koliko ste izlozeni suncu i koliko koristite kreme za zastitu od sunca koje blokiraju sunceve zrake i sprecavaju proizvodnju vitamina D u organizmu. Nacin ishrane je takodje jedan od faktora koji utice na vase potrebe za vitaminskim suplementima.

Dole navedene, preporucene dnevne doze, su preniske!  Evo zasto: Prosjecna osoba svijetle puti, u majici kratkih rukava i kratkim hlacama, bez zastitnih krema, izlozena podnevnom suncu za samo 10 minuta, proizvede oko 10000IU vitamina D. Kako se onda moze tvrditi da nam je dnevno dovoljno 600IU?

Godine Starosti RDA Maksimalan gornja granica
Bebe 0–6 mjeseci 400 IU* 1000 IU
Bebe 7–12 mjeseci 400 IU* 1500 IU
Djeca 1–3 godina 600 IU 2500 IU
Djeca 4–8 godina 600 IU 3000 IU
Djeca i Odrasli 9–70 godina 600 IU 4000 IU
Odrasli > 70 godina 800 IU 4000 IU
Trudnice & Dojilje 600 IU 4000 IU

.

Sad kad znamo razliku izmedju D2 i D3, da pojasnim i razliku izmedju naseg vitamina D3 i ostalih koji mogu da se nadju na trzistu.

Kad progutate vitamin, zavisno od forme u kojoj ga uzimate, metablizam provari izmedju 50 i 75% aktivnih substanci, prije nego organizam uspije da ih iskoristi. Ako uzmete tabletu od 1000IU vitamina D, organizam ce u najboljem slucaju iskoristiti 25% dok ce ostatak zavrsiti neiskoristen. Procenat je nesto veci kod vitamina D u tekucoj formi.

Iskoristenost naseg vitamina D3 (Essential-D) je 99.9%. Kako je ovo moguce? Essential-D je pripremljen patentiranom Nano tehnologijom. Uz pomoc ove tehnologije molekule vitamina D3 su razbijene u djelice koji su u rangu od 1-300 nanometara, sto je 200 do 300 puta manje od crvenog krvnog zrnca. Ovako razbijena solucija vitamina D3 lako prodire u organizam izmedju celija, i apsorbovanje je skoro trenutno jer pocinje vec u ustima.

Pored ocigledne prednosti u skoro stopostotnoj iskoristenosti, postoje prednosti koje samo roditelji mogu da cijene.

Zbog prijatnog ukusa, nas vitamin D nije potrebno nasilu gutati ili mijesati sa sokovima i zavaravati djecu da bi ga popila. Nekoliko kapi, najbolje ispod jezika, bice momentalno apsorbovane i iskoristene. 

Vazno je spomenuti da je nas vitamin prirodno sladak i nema bojazni da ce ga djeca ispljunuti !

 

Kome treba ekstra vitamin D3?

Ukratko: svakome. Potrebne kolicine zavise od nacina ishrane i podneblja u kom zivite, to jest koliko ste cesto izlozeni suncu.

Sigurno ja da vam je vitamin D potreban u zimskim mjesecima. Cak i u ljetnim ako se stalno krijete od sunca ili mazete kozu zastitnim kremama.

Vegeterijanci svakako moraju uzimati vitamin D3 kroz suplemente, posto se ovaj vitamin kao ni vitamin B12 ne moze naci u biljkama.

Neki proizvodjaci dodaju vitamin D u namirnice (mlijeko, jogurt, pahuljice i sl.), ali ovo su uglavnom nedovoljne kolicine.

Zasto organizam treba vitamin D?

Danas se zna da bez vitamina D, organizam ne moze da apsorbuje dovoljne kolicine kalcijuma iz hrane koju pojedemo. Bez vitamina D, organizam ce efektivno iskoristiti samo od 1 do 15% kalciuma, dok uz prisustvo ovog vitamina organizam uspjesno apsorbuje 30 do 80% ovog minerala.

Pored odrzavanja optimalnog nivoa kalcijuma, vitamin D ucestvuje i u apsorbovanju i stimulaciji fosfora.

Naucnici vjeruju da vitamin D ucestvuje i u regulaciji proizvodnje proteina koji vezuje kalcijum u kostima i bubrezima. Ovi proteini su zavisni i od vitamina K, koji saradjuje sa vitaminom D u ovim funkcijama.

Vitamin D, ustvari djeluje vise kao hormon, nego kao vitamin. Kalcitrol /calcitrol/, koji je jedna od aktivnih formi vitamina D, radi sa paratiroidnim (PTH) hormonom, u odrzavanju optimalne kolicine kalcijuma u krvi. Kalcitrol igra nekoliko uloga: povecava apsorbovanje kalcijuma u organima za varenje, povecava reapsorbovanje kalcijuma iz bubrega, i stimulise otpustanje kalcijuma od kostiju i na taj nacin povecava kolicinu ovog minerala u krvi, kad je to potrebno. U drugu ruku, ako je kolicina kalcijuma u krvi prevelika, calcitrol smanjuje apsorbovanje kroz zeludac, i stimulise kosti da prime visak ovog elementa.

Vitamin D podrzava i imuni sistem, sprecavajuci sirenje upalnih procesa. Neke od nasih imunih celija (T-celije) imaju receptore za vitamin D. Ovo je jako vazno jer mnoge autoimune bolesti sadrze T-celije kao komponente upala. Neka novija istrazivanja pokazuju da anti-inflamatorna svojstva vitamina D mogu pomoci kod problema kao sto su: povisen krvni pritisak, tip 1 dijabetes, i psorijaza.

U novije vrijeme, takodje je otkriveno da membrane od nukleusa celija imaju receptore za vitamin D. Razmjena informacija oko razmnozavanja i odumiranja celija zavisi od vitamina D. Ovo je jako vazno, jer nove celije nece zamijeniti odumrle, ako ne postoji informacija o njihovom odumiranju. Poremecen ciklus razvoja celija, dovodi do formiranja tumora, te je vitamin D jako vazan i za sprecavanje pojave raka.

Vecina organa cije funkcionisanje zavisi od minerala je zavisna i od vitamina D. Funkcije kostiju, bubrega, crijeva, i tiroidne zlijezde zavise od vitamina D.

Uzroci i simptomi nedostatka vitamina D

Nedostatak vitamina D, vec sam ranije rekao, je izazvan nedovoljnim izlaganjem suncu. Ako se pored nedostatka sunca, vitamin D ne unosi u organizam ni putem hrane, ili vitaminskih saplemenata mozemo osjetiti ekstremno pomanjkanje ovog elementa i simptome.

Vitamin D je rastvorljiv u masnocama, tako da osobe koje ne uzimaju dovoljne kolicine dobrih masnoca mogu osjetiti nedostatak vitamina D. Neke zdravstvene okolnosti, kao sto su: bolesti jetre, tiroidne zljezde, i bubrega, mogu poremetiti promjenu neaktivne forme vitamina D u kalcitrol koji je aktivna forma ovog elementa.

Sa godinama, mogucnost koze da pod uticajem suncevih zraka proizvodi vitamin D se umanjuje.

Mlijeko dojilja, koje nemaju dovoljno vitamina D, takodje ne sadrzi dovoljno ovoga elementa, te bebe mogu patiti od nedostatka.

Simptomi nedostatka vitamina D, pocinju sa nemogucnosti organizma da apsorbuje kalcijum i fosfor. Ovo ima negativan efekat na zdravlje i razvoj kostiju. Kod djece, ovo izaziva degeneraciju kostiju i rahitis. Odrasle osobe koje imaju manjak vitamina D, mogu razviti bolesti kao sto su: osteopenia, i osteomalacia.

Dovoljne kolicine vitamina D pomazu:

 • optimizaciji i iskoristenosti kalcijuma

 • optimizaciji i iskoristenosti fosfora

 • kod sprecavanja nastanaka tipa 2 dijabetesa pomazuci boljoj iskoristenosti insulina

 • kod sprecavanja visokog krvnog pritiska/tlaka 

 • kod sprecavanja srcanog i mozdanog udara

 • kod slabosti misica

 • sprecavanja osteoporoze jacajuci kostano tkivo

 • kod regulacije insulina i secera u krvi

 • kod jacanja imuniteta

 • kod kompozicije misicne mase

 • kod smanjenja upalnih procesa

 • smanjuje rizik infekcija

 • kod depresija, narocito kod starijih osoba

 • kod hronicnog umora

 • dokazano pomaze kod sprecavanju stvaranja tumora besike, dojke, debelog crijeva, jajnika, prostate i rektuma

Simptomi koji pokazuju da trebate vise vitamina D

 • bol i slabost u misicima

 • cesto posrtanje i padanje, kod starijih osoba

 • bol u kostima i lako lomljive kosti

 • nedovoljan rast djeteta

 • astmaticni napadi

 • poremecene kognitivne funkcije kod starijih osoba

 • los imuni sistem

 • hronican umor i pospanost

 • depresija

 

Mlijeko dojilja imat ce manjak vitamina D, ako sama dojilja pati od nedostatak ovog vitamina !

 

Sa ponosom i sigurnoscu mogu da tvrdim da je nas Essential-D vitamin jedan od najboljih, ako ne i najbolji vitamin D3 koji moze da se nadje na svjetskom trzistu. Kao i nasi ostali nano preparati proizveden je u Kanadi, po GMP standardima Ministarstva za Zdravlje Kanade.
 

Napišite recenziju

Vaše ime:


Vaša recenzija: Napomena: HTML nije preveden!

Ocjena Loše           Dobro

Upisati prikazani kod u polje ispod:Tagovi: vitamin D3
Powered By OpenCart
Biljna Apoteka © 2015